Et internett for alle – uansett hvem

– Over én million nordmenn har problemer med å bruke tjenester på mobil eller datamaskin, forteller Direktoratet for Forvaltning og IKT.

Et internett for alle – uansett hvem
Bjørn Wahl
Bjørn Wahl
Daglig leder + designer

Publisert 18. apr. 2018 kl. 20:27

Lurer du på noe som er omtalt i denne artikkelen?

Ask Bjørn

Det er ikke et ukjent problem at tekststørrelse og kontrast kan være utfordrende, selv for dem uten synsplager. Men ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT velger én tredjedel bort tjenester og leverandører hvis de ikke er universelt utformet.

Å sette seg inn i universell utforming krever tålmodighet og ikke minst kompetanse. Det er innviklet til tider, men utrolig viktig å opprettholde.

Om nettsiden din er fornyet eller skiftet ut etter juli 2014 skal den følge universell utforming. Det står klart fast i loven, men følger nødvendigvis norske foretak reglene?

Syv av ti statlige nettsider bryter loven

Vi undersøkte litt for å finne ut av omfanget blant offentlige aktører. For å kvalifisere offentlige nettsider til undersøkelsen, sjekket vi:

  • Hvorvidt de hadde endret designet etter grunnstammen til nettsiden etter 2014.
  • At nettsiden var ment å brukes av nordmenn flest.
  • I hvilken grad nettsiden hadde mange eller få brukere.

Ved å sjekke nettsidenes kildekoder fant vi avvik mot en liste over kriterier i loven. Resultatet var overraskende for oss: Syv av ti populære offentlige nettsider bryter norsk lov ved å ikke være universelt utformet.


Det skal sies at universell utforming er betraktelig mer enn tegn, tall og bokstaver som skal stå i riktig rekkefølge på en nettside, men tenk at bak hvert avvik er det en gruppe mennesker som ikke kan bruke nettsiden din. Det er ikke bare kraftig synshemmede som blir rammet, men også dama i gata som dro på hyttetur og glemte lesebrillene.

Med flere års erfaring i ryggen ser vi en lei tendens til at selv store aktører i bransjen ikke leverer kvalitetssikrede nettsider, til tross for at universell utforming står som et krav i innkjøpet.

Har du sjekket om nettsiden din følger lovkravet? Ta kontakt med oss for veiledning rundt universell utforming og webutvikling.